На що варто звернути увагу при проведенні експертизи

#

Експертиза (оцінка) це захід, який зазвичай це пов’язано з не залежними від вас обставинами. І в більшості випадків ви не готові до цієї процедури або не знаєте всіх її нюансів.

Хто призначає експертизу?

Експертиза може бути призначена тільки за ініціативою власника майна. Є так само виключення до цього правила: Призначення експертизи в рамках кримінальної справи і подібних випадках за дорученням власника

Найперший крок: Договір

Експертиза або оцінка обов’язково повинна бути почата з моменту укладення договору. Договір може бути не тільки двостороннім. Оціночні або дослідницькі процедури проводяться або за замовленням власника, або за його дорученням. Платником і замовником може виступати будь-яка фізична особа або організація за дорученням власника майна або будь-якого іншого об’єкта дослідження або оцінки.

Таким чином, якщо страхова компанія або будь-яка третя сторона хоче провести оцінку або дослідження вашого майна. У цьому випадку дозвіл на це даєте тільки ви! Якщо ж з якихось причин ви не маєте можливість або не дали згоду на це, то оцінка не може бути проведена.

Значить, будь-яка оцінка або експертиза, проведена без вашої згоди або відсутності оформлення договору на проведення цих процедур, є недійсною. Ви можете просто не звертати увагу на її результати.

Оплата

Оплата оціночних (експертних) послуг проводиться перед проведенням експертизи. Вартість оплати таких послуг не залежить від результатів дослідження і висновків експерта. Для забезпечення об’єктивності висновків експерта послуги оплачуються відразу після підписання договору і перед початком дослідження.

Надання об’єкта дослідження

Припустимо, ви маєте потребу в оціночних послуг і надаєте об’єкт дослідження фахівця (експерта) для дослідження. Ви зобов’язані забезпечити безперешкодний доступ до предмету дослідження. Організувати умови сприятливі для роботи експерта. Вважайте, що експерт прийшов до вас в гості. Якщо ж експерт робитиме якісь дії за самостійним забезпечення умов і доступності експертних процедур. Це може поставити під сумнів його незацікавленість в результатах експертизи. У цьому випадку експерт має право відмовитися виконувати подальші процедури досліджень.

Зацікавлені особи

Якщо ви підозрюєте, що можуть бути особи зацікавлені в результатах експертизи і надалі можуть оскаржувати об’єктивність висновків експерта. Бажано запросити їх по можливості на всі заходи пов’язані з проведення експертних процедур. Такі як огляд об’єкта дослідження, ознайомлення з матеріалами, передача об’єкта дослідження та інші.

Інструменти експерта

Часто при дослідженнях застосовуються різні інструменти. Всі інструменти повинні бути повіреними в метрологічних організаціях і мати на це відповідний документ. Але не завжди це може бути обов’язковим, тому що зняття багатьох параметрів можна робити без застосування спеціальних пристосувань і інструментів.

А ось на програмне забезпечення все ж варто звернути увагу. Всі програмні комплекси, в яких працює експерт, повинні бути ліцензовані. Наприклад, програми для підрахунку калькуляцій відновлювального ремонту. Ви повинні переконатися, що експерт використовує саме свою ліцензію цього програмного комплексу.

Багато ще різних дрібниць в експертизі. Але ці основні. І якщо ви не можете визначити правомірність експертних дій або сумніваєтеся в діях вашого експерта. Звертайтеся до нас, і ми постараємося допомогти вам у цьому розібратися.

 

Автор: Анатолій Рябчук, судовий експерт

Чому варто звернутися в СЗУ Україна?

– у нас величезний досвід виробництва автоекспертизи після ДТП
– в штаті не тільки оцінювачі, а й судові експерти
– ми ведемо справу «під ключ» від факту ДТП до отримання коштів
– ми на зв’язку в режимі 24/7 на 16 мовах
– власна служба аварійних комісарів та експертів
– організація транспортування і ремонту пошкодженого авто
– наші адвокати мають 15-ти річний досвід врегулювання в суді
– наші партнери – найбільші страхові компанії і ми завжди можемо знайти компроміс для наших клієнтів