Оцінка майна. Що це та з чим його їсти?:)

#

Оцінка майна – проведення у певній послідовності комплексу робіт, для визначення вартості об’єкта на конкретну дату. Весь процес здійснюється суб’єктом оціночної діяльності згідно чинного законодавства. Простими словами – оцінка потрібна для визначення вартості того чи іншого майна в установлений час.

За типом майна відрізняють оцінку:

  • Нерухомості (будівлі, приміщення, тощо),
  • Рухомих об’єктів (обладнання, транспорт, товар, техніка, тощо).

Коли необхідна оцінка:

  • при бухгалтерському та податковому обліку;
  • при залучені кредитних коштів;
  • при відшкодуванні збитків;
  • при заподіянні шкоди вантажу;
  • при оренді комунального майна (будівель, приміщень);
  • при ліквідаційній процедурі підприємства (визначення первісної вартості для продажу на торгах).

Навіщо потрібна оцінка майна

Оцінка майна – стає все більш затребуваною та необхідною послугою. В свою чергу попит на кваліфікованих оцінювачів збільшується з кожним роком. Оцінка необхідна при бухгалтерському та податковому обліку, залучені кредитних коштів, відшкодуванні збитків, заподіянні шкоди вантажу, оренді комунального майна, ліквідаційній процедурі підприємства.                                                                Найбільш поширеною та затребуваною оцінкою являється розрахунок для відшкодування збитків при пошкодженні майна.

Отже де оцінка застосовується на практиці?

Якщо є потреба у обчислені повного та правильного податку, Звіт про оцінку майна буде мати значну вагу при суперечках з податковою, та мати статус офіційного документа, який в подальшому допоможе довести правоту  в суді. Оцінка допоможе встановити реальну (ринкову) вартість при відчужені майна, незважаючи на те, що продавець та покупець самостійно в змозі встановити ціну (якщо інше не передбачено законом), все ж саме при купівлі-продажу в основному є потреба у оцінці. Під час проведення різних операцій з майном, присутні різноманітні ризики які можна уникнути завдяки Звіту. Крім того, така процедура здійснюється для коректного відображення у звітності: проведення різних торгів, конкурсів; вилучення, викупі; вирішенню спорів по майну та ін.

Страхування — ще одна галузь, яку без послуг оцінювача неможливо уявити. Вартість предмету страхування, як правило, напряму пов’язана з тарифами страхових компаній. З іншого боку, розмір виплати по страхуванню залежить від того, наскільки правильно виконана оцінка майна. Актуальність незалежної та професійної оцінки стає більш очевидною при настанні страхового випадку.

Приклад №1. При затоплені приміщень квартири страхова компанія нарахувала суму відшкодування в 12000 грн. Після звернення до незалежного оцінювача, сума відшкодування склала 29500 грн.

Приклад №2. Після буревію було пошкоджено покрівлю даху домоволодіння. Страхова компанія нарахувала суму відшкодування у розмірі 27000 грн. Після звернення до незалежного оцінювача, сума відшкодування склала 43000 грн.

Отже, для максимального захисту себе та свого майна, отримання точної та актуальної інформації щодо вартості, необхідно звернутися до професійного оцінювача, який складе детальний Звіт з потрібними даними відносно вартості конкретного об’єкта.

Як працюють оцінювачі

Усі оцінювачі України проходять навчання у спеціалізованих учбових закладах, за результатами успішного складання іспиту отримують кваліфікаційне свідоцтво і працюють по абсолютно однаковим і жорстким стандартам оцінки, які регулюються Фондом державного майна України. Методи, формули розрахунку, зміст звітів та структура, інша методологія не дозволяють ніяких вільностей. Та все ж різниця в кінцевому результаті завжди залежать від конкретного експерта: його знань, досвіду, кваліфікації, вміння застосувати чи не застосовувати необхідні корегування та коефіцієнти, що безпосередньо впливають на кінцеву вартість об’єкту оцінки.

Як обрати оцінювача

Обрати виконавця оцінки можна у відповідності зі своїми побажаннями – вартість послуг, строк виконання ті інше. Закон гарантує право людині звернутися до незалежного експерта за своїм вибором.

Грамотний спеціаліст вже на першій зустрічі чітко сформулює ціль, визначить методики та строк оцінки, а також пояснить особливості конкретної ситуації. Так варто уточнити термін професійної діяльності та безпосередній досвід роботи оцінювачем. Чим він більший, тим якісніша буде виконана робота.

Швидка та дешева оцінка – це завжди оцінка низької якості. Низька ціна, звичайно, являється позитивним фактором при вибору оцінювача, однак він не повинен стати визначальним. Необхідно розуміти, що ризик, який може виникнути в результаті невірної оцінки, не тільки у фінансовому плані, але й в репутації, непорівняний з розміром заощаджених грошових коштів. Низька вартість послуг по оцінці свідчить про непрофесіоналізм та недосвідченість оцінювача.

В результаті замовник може понести майнові втрати у відношенні об’єкту оцінки або буде змушений витратити додаткові кошти на послуги юристів то нових оцінювачів.

 

Автор: Олег Гипоть, експерт-оцінувач ТОВ “СЗУ Україна”

Почему стоит выбрать СЗУ:

1. Рейтинг

Компания «СЗУ Украина» входит в группу SZU Gmbh что является мощным игроком на европейском рынке, которая входит в ТОП-3 компаний Германии и ТОП10 компаний Европейского Союза.

2. Опыт

Более 10 лет профессиональной работы на рынке оценочных услуг Украины. Наша компания успешно сотрудничает как с физическими лицами, так и малым и средним бизнесом, компаниями, предприятиями.

3. Профессиональная команда

Сотрудники нашей компании имеют успешный опыт работы по разным направлениям оценки. Квалификация экспертов подтверждена всей необходимой документацией (квалификационные свидетельства, сертификаты и т.п.). В работе придерживаются национальные и международные стандарты, законодательство Украины.

4. Качество отчетов

Отчеты нашей компании будут составлены в кратчайшие сроки, и будут приняты по месту требования, поскольку они соответствуют всем украинском и международным стандартам.

5. Партнеры компании

Наша компания сотрудничает с топ страховыми компаниями. Долгое время мы являемся надежными партнерами: ARX, ИНГО УКРАИНА, ПЗУ УКРАИНА (PZU), УНИКА (UNIQA), УНИВЕРСАЛЬНАЯ и многими международными партнерами